Som tam eli salaatti vihreästä papaijasta

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Pari vuotta sitten kokeilin ensimmäisen kerran som tamin valmistamista Tomi Björckin Farang-kirjan reseptin pohjalta, ja löysin samalla uuden salaattirakkauden. Som tam on raikas mutta tulinen thaimaalainen salaatti, joka valmistetaan vihreästä papaijasta. Thaimaassa tämä salaatti taitaa lukeutua tulisimpien ruokien joukkoon, mutta omassa keittiössä on chilin määrää vähennetty melko reilusti. Jos siis on hyvä tulisen ruoan kestokyky, voi chiliä vielä surutta lisätä reseptiin.

Salaattiin sisältyy melko usein katkarapuja, mutta itse en ole aina jaksanut lisätä niitä joukkoon. Som tamista saa kuitenkin helposti pääruoan jatkamalla katkaraputeemaa, mutta siis friteeraamalla kaveriksi jättikatkarapuja. Kostuta katkaravut soijakastikkeella ja leivitä ne tapiokajauholla.

Alla olevaan reseptiin tulee melko monta vähän hankalammin saatavilla olevaa ainesosaa, ja tyypillistä onkin, etten ole aina onnistunut löytämään näistä joka ikistä kerralla. Niinpä olen oppinut korvaamaan ja jättämään pois tiettyjä ainesosia, kunhan ne eivät ole maun kannalta ratkaisevia. Turun keskustassa sijaitsevasta China Marketista tai uudemmasta Thai Delistä saattaa hyvänä päivänä löytyä vihreää papaijaa ja kuivattuja katkarapuja, mutta jos näitä ei ole saatavilla, voi ensimmäisen korvata kyssäkaalilla tai vihreällä omenalla ja jälkimmäisen vaan jättää kylmästi pois. Som tam -kastikkeeseen tuleva palmusokeri (kulkee myös nimellä kookossokeri) on ainesosa, jota en itse yleensä korvaa sen miellyttävän pehmeän ja paahteisen maun takia, ja koska sitä nykyään hyvin saatavilla monesta ruokakaupasta ja Punnitse & Säästä -liikkeistä. Tämänkin sokerilajikkeen voi kuitenkin tarvittessa korvata esimerkiksi fariinisokerilla tai ihan valkoisella sokerillakin.

Jos voisin antaa yhden neuvon aasialaista ruokaa kokkaaville ystäville, se olisi tämä: älkää tinkikö aineksista. Jos mielii esimerkiksi autenttista thairuokaa, on vain hyväksyttävä, että siihen vaaditaan tiettyjä aineksia. Tuoreiden ainesosien korvaaminen suomalaisilla vastineilla on mielestäni täysin hyväksyttävää, mutta kuivista ainesosista ja kastikkeista en tingi. Kalakastiketta, osterikastiketta ja tamarindia saa nykyään melkein kaikista suuremmista ruokakaupoista, ja nämä ovat sen verran ratkaisevia, että niitä on turha lähteä korvaamaan. Eihän kenellekkään tulisi mieleen korvata esimerkiksi soijakastike pelkällä suolalla – se ei vaan ole sama asia.

Ymmärrän toki, ettei halua täyttää jääkaappiaan erinäisillä kastikepurnukoilla, jos ei ole varmuutta siitä, että kastikkeet tulee käytettyä loppuun. Tämän takia mietinkin usein ennen kastikepullon ostamista, mihin kaikkiin resepteihin sitä voisin hyödyntää. Jos en keksi yhtä reseptiä enempää, jää pullo kaupan hyllylle. Omassa käytössä onkin nykyään jo niin monta kaakkoisaasialaista reseptiä, että esimerkiksi kalakastike, osterikastike ja tamarindi on aina käytetty loppuun, ja lisääkin olen päätynyt ostamaan.Som tam -salaatti
(kahdelle)

1 vihreä papaija (tai yksi kyssäkaali)
3 käärmepapua (tai noin kymmenen vihreää papua), 4 cm paloina
5 punaista kirsikkatomaattia
2 kevätsipulinvartta, ohueksi leikattuna
1/2 dl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna
8 kuivattua katkarapua
1 valkosipulinkynsi
1 pieni vihreä chili
1/2 limetin mehu
4 rkl som tam -kastiketta

paahdettua salottisipulia ja paahdettuja maapähkinöitä koristeeksi

Som tam -kastike
1,25 dl paseerattua tamarindia
50g palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
1 tl chilipulveria

Valmista salaatinkastike murskaamalla palmusokeri morttelissa hienoksi. Lisää kalakastiketta ja hienonna tahnaksi. Lisää joukkoon tamarinditahna ja mausta chilipulverilla. Säilytä kylmässä.

Kuori salaattiin ensin vihreä papaija ja vedä siitä pitkiä vetoja papaijankuorijalla (juliennekuorijalla) tai mandoliinilla. Nosta papaijasuikaleet jääveteen ja anna rapeutua noin 15 minuuttia.

Aloita pohjan valmistus: murskaa savisessa morttelissa valkosipulit ja chili hienoksi, lisää joukkoon pavut ja murskaa niitä kevyesti parilla työnnöllä. Lisää mortteliin myös kuivatut katkaravut ja puolitetut kirsikkatomaatit.

Lisää joukkoon salaatinkastike ja limetin mehu ja jatka sormin sekoittaen. Lisää joukkoon papaijasuikaleet ja kevätsipulit. Vältä ylimääräisen veden joutumista salaattiin. Sekoita.

Nosta salaatti kulhoon, ripottele päälle paahdettua salottisipulia ja maapähkinöitä, ja tarjoa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti