Karitsaa pääsiäiseksi

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Vaikka en kummemmin vaali pääsiäisperinteitä, on juhlapyhässä muitakin hyviä puolia kuin ylimääräiset lomapäivät: nimittäin karitsa. Nyt sitä saa! Jostain ihmeen syystä karitsaa saa kaikkina muina vuodenaikoina oikein metsästää kaupasta, mutta pääsiäisena muutkin kuin foodiet innostuvat tästä herkusta.

 Karitsan kare sekä karitsan potka ovat suurta herkkuani, mutta karetta on vain harvoin saatavilla, ja silloinkin sen hinta jättää kunnon loven lompakkoon. Pääsiäisenä karitsan lisääntynyt kysyntä näkyy hinnassakin, joten ainakin kerran vuodessa sallin itselleni tämän herkun. Tänä keväänä päätimme avopuolison kanssa tehdä karitsan kaveriksi Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta inspiroituneita lisukkeita, niiden reseptit lisään lähipäivinä.

 Kare on siitä kiitollinen ruoka, ettei se vaadi pitkää kypsennysaikaa. Suosittelen lämpömittarin käyttämistä karetta paistaessa, koska se on paras tapa varmistaa ettei karitsasta tule ylikypsää. Sisälämpötilaksi suosittelisin noin 50-55 astetta, jolloin lihan jää kauniin punaiseksi ja mureaksi. Tämän sisälämpötilan pitäisi myös toimia hyvin niiden henkilöiden osalta, jotka eivät normaalisti välitä lampaan tai karitsan villaisesta mausta. Mitä enemmän karitsaa kypsentää, sen voimakkaammaksi villainen maku muuttuu.
Mausteinen karitsankare
(kahdelle)

1 rivi karitsan karetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta timjamia
1/2 tl mustapippuria
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen savupaprikaa
puolikas raastettu muskottipähkinä
oliiviöljyä


Aloita karitsan maustamisesta. Sekoita mausteet kulhossa ja kaada seoksen päälle hieman oliiviöljyä, jolloin se muuttuu mausteiseksi tahnaksi. Hiero marinadia joka puolelle karetta, peitä ja laita jääkaappiin maustumaan. Paras tulos syntyy, kun karitsan antaa maustua yön yli, mutta tiukan paikan tullen parikin tuntia riittää.

Ota karitsa lämpenemään noin tunti ennen ruoan kypsentämistä. Esilämmitä uuni 180 asteiseksi. Kuumenna uuninkestävä paistinpannu ja lisää sille hieman öljyä ja/tai voita. Mausta karitsa suolalla. Ruskista lihaa joka puolelta, kunnes se on saanut kauniin värin ja lihasyyt ovat sulkeutuneet. Pujota lämpömittari kareen keskelle pituussuunnassa, ja laita karitsa uuniin. Kypsennä sitä uunissa reilu viitisen minuuttia tai kunnes sen sisälämpö on noin 50 astetta (älä pelkää tätä alhaista lämpötilaa, sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen lihan levätessä). Ota kare uunista ja kääri se folioon. Anna levätä kymmenisen minuuttia. Leikkaa liha kyljyksiksi ja tarjoile vaikkapamanteli-chilipeston, kuskuksen ja paahdetun paprikan kera.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti