Se paras tomaattikastike

torstai 6. helmikuuta 2014

Tammikuun alussa twitterissä levisi kulovalkean tapaan Henri Alénin tomaattikastikeresepti, joka aiheutti lyhyessä ajassa ryntäyksen kauppojen tomaattisäilykehyllyille. Koska oman kauppani Mutti-hylly on juuri täytetty, ajattelin vielä jakaa hiukan omia vinkkejäni tomaattikastikkeen tekoon.

Meillä tomaattikastike on valmistettu samaan tapaan jo useita vuosia, eli Alénin reseptissä ei sinänsä ollut meille mitään uutta. Mahdollisimman hyvä tomaattimurska (tai kokonaiset säilyketomaatit) ovat avainasemassa, ja Alénin tapaan suosin päivittäistavarakaupan valikoimasta italialaista Muttia. Se, mikä Alénin reseptistä ei ilmene, vaikka olen varma että hänkin kokee asian tärkeäksi, on aika. Maun muodostumiseen menee aikaa, samoin nesteen haihduttamiseen.

Tomaattikastikkeen valmistusprosessissa on pari tärkeää vaihetta, joista ei kannata tinkiä: sipulin hidas ja rauhallinen kuullottaminen, ja kastikeen haudutus. Haudutusaika on vähintään 45 minuuttia, ja tästä asiasta ei tingitä.  Kunnon tomaattikastike ei tule lyhyessä ajassa, mutta valmistus ei myöskään ole erityisen vaivalloista. Koko aikaa ei myöskään tarvitse viettää kastikkeen vieressä, riittää kun pistää lämmön hiljaiselle ja  käväisee välillä tarkistamassa kastikkeen tilannetta.

Valmiin tomaattikastikeen tulisi italialaisten mukaan olla melkein tahnamaista, josta kaikki neste on haihtunut pois. Pannun pohjalle jää siis vain öljy ja pehmeä tomaattitahna. Nestettä ei tarvitse olla paljon, koska pastan ei kuulu uida kastikkeessa. Päin vastoin, riittää kun pasta on kevyesti kastikkeella päällystetty. Lupaan, että jos kastikkeen on valmistanut ajan kanssa makua kyllä riittää.

Omassa keittiössämme tomaattikastike kuuluu arkiruokien vakiovalikoimaan, sillä ainekset löytyvät melkein aina kaapista. Kun kauppareissun jättää väliin, ei kestää pitkään ennen kuin ruoka on töiden jälkeen pöydässä. Itse teemme melko usein arrabiataa, eli tulista tomaattikastiketta joka antaa pastalle mukavasti potkua. Samasta reseptistä saa ihan tavallisen tomaattikastikeen aikaiseksi jättämällä chilin pois. 

Kun haluan kastikkeesta hieman ruokaisampaa (tai jos haluan päästä jämistä eroon), lisään joukkoon pekonia tai chorizoa. Tällöin kannattaa kuitenkin aloittaa lihan paistamisella, ja sitten siirtää liha lautaselle. Kun sipulin paistaa lihan paistorasvassa ei mikään osa mausta mene hukkaan. Liha lisätään takaisin kastikkeeseen lämpeämään vasta pastan kiehuessa.
Pasta Arrabiata
(kahdelle)

pastaa
noin 1 dl oliiviöljyä
1 sipuli hienoksi pilkottuna
1 valkosipulinkynsi hienoksi
pilkottuna
1 tuore punainen chili
1 tölkki tomaattimurskaa
(mieluiten Mutti)
1 tl balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
reilusti raastettua parmesaania

silputtua basilikaa tai oreganoa

Aloita pilkkomalla sipuli ja valkosipuli hienoksi. Puhko chiliin reikiä veitsellä viiltämällä.

Lisää oliiviöljy kasariin, ja lämmitä keskilämmöllä. Kuullota sipuleita kasarissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Kun kuullotusajasta on noin pari minuuttia jäljellä, lisää joukkoon valkosipuli. (Ajan kanssa ei kannata kitsastella, sipulit tuovat makua kastikeeseen vasta pehmennyttyään.)

Kaada seuraavaksi joukkoon tomaattimurska ja sekoita. Lisää myös joukkoon chili niin, että se peittyy. Anna tomaattikastikkeen hautua ilman kantta noin 45 minuuttia hiljaisella lämmällä, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut ja pohjalle jää vain öljy. Jos neste vaikuttaa haihtuvan liian nopeasti, alenna lämpöä ja peitä kannella.

Kun tomaattikastike on hautunut noin 35 minuttia, keitä pasta. Lisää pastaveden kiehuessa sen joukkoon noin 1 rkl suolaa, sillä pastaveden pitäisi olla lähes yhtä suolaista kuin Välimeri. Kaada pasta veteen suolan liuottua, ja kiehauta kypsäksi pastapaketin ohjeiden mukaan.

Lisää tomaattikastikkeen valmistuttua joukkon silputut yrtit ja balsamico. Maista, ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Valuta lopuksi pasta, lisää tomaattikastikkeen joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Aseta lautasille ja raasta päälle parmesaania. Koristele basilikalla tai oreganolla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti