Taimen ja kermajuurekset

lauantai 1. helmikuuta 2014

Minusta on mukava ostaa kalafilé välillä myös nahallisena. Kun kalan paistaa nahkapuoli alaspäin, pehmeä kala saa lisämakua rapeasta nahasta. Kala on myös siitä kiitollinen, että sille voi keksiä melkein mitä tahansa lisukkeeksi. Jos tekee mieli luksusruokaa (lue: ei kovin terveellistä, ravintolamaista ruokaa)  tarjoan kalan kaverina sitruunalla ja kermalla maustettuja juureksia. Tähän reseptiin käytin taimenta, mutta myös kuha tai nieriä toimii hyvin.


Taimen ja kermajuurekset
(kahdelle)

Kaksi nahallista taimenfilettä (noin 150 g per syöjä)
n 1 rkl voita paistamiseen
2 sitruunanlohkoa

neljä oksaa timjamia
oliiviöljyä

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 perunaa
2 porkkanaa
n.150 g mukulaselleriä
1,5 dl kuohukermaa
n. puolikkaan sitruunan mehu

Aloita kalasta. Suomusta kala asettamalla filée leikkuulaudalle nahkapuoli ylöspäin ja vetämällä veitsen hamarapuolta nahkaa pitkin pyrstöpuolelta alkaen. Toista, kunnes kaikki suomut on poistettu. Puhdista ja ruodi kala.

Kuori ja pese perunat, porkkanat ja mukulaselleri, ja pilko pieniksi kuutioiksi. Pilko seuraavaksi sipulit ja valkosipulit hienoksi.  Esikypsennä juurekset pannulla tai uunissa. Jokainen juureslajike kannattaa paistaa erikseen oliiviöljyssä keskilämmöllä, jolloin varmistat, että juurekset kypsyvät tasaisesti. Kuutoitu peruna vaatii kypsentyäkseen noin 15 minuuttia, porkkana noin 12 minuuttia ja mukulaselleri 5 minuuttia.

Kun juurekset on esikypsennetty, kuumenna laakeassa kattilassa öljyä ja freesaa sipulit. Lisää joukkoon kerma ja keitä kokoon noin 5 minuuttia.

Mausta kerman keittyessä kala suolalla ja pippurilla, ja lämmitä paistinpannu oikein kuumaksi. Lisää pannuun voi ja aseta kalat paistumaan nahkapuoli alaspäin, noin 5 minuuttia. Käännä tämän jälkeen kala ja paista toiselta puolelta 1-2 minuuttia. Kumoa samalla kerman joukkoon timjami, sitruunamehu ja esikypsennetyt juurekset. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile kala kermajuuresten, kalan, timjaminoksan ja sitruunalohkon kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti