Kanaa jerk-tyyliin

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Pari viikkoa sitten sunnuntaina tuli sellainen tunne, että olisi mukava päästä syömään jotain raikasta. Pihalla näkyvä lumipeite herätti kaipuun kesään, joten päätimme poikaystävän kanssa että jos ei kerran kesä tule ulos, tuomme sen ainakin sisälle. Aluksi mielessä pyöri carnitas tai nyhtöpossu, mutta porsaanniskan pitkä kypsennysaika sekä saatavuus lähimarketista arvelutti. Niinpä syntyi ajatus nyhtökanasta.

Halusimme kokeilla kanan kypsentämistä porsaanlihan tapaisesti, eli hitaasti hauduttaen. Netissä törmäsimme onneksi reseptiin, jossa yhdistyi kaksi rakastamaamme asiaa: jerk-mauste ja nyhdetty liha. Kanankoipiin hierotaan mausteseosta ja paistetaan hyvä pinta, jonka jälkeen kana siirretään pataan mausteisessa marinadissa kypsentymään.

Jerk on jamaikalainen ruoanvalmistustapa, jossa liha maustetaan tulisella kuivamausteseoksella tai marinadilla, joka tunnetaan nimellä jerk-mauste. Ratkaisevassa roolissa mausteseoksessa/marinadissa on maustepippuri, kaneli, muskottipähkinä, valkospiuli, kevätsipuli ja scotch bonnet chili, joka ainakin täällä Suomessa joudutaan korvaamaan habanerolla.



Tacotäytteenä kana on oikein oivallinen valinta. Se valmistuu porsasta nopeammin, ja on myös hitusen terveellisempää. Tekemämme jerk-kana (tai avokin leikkimielisesti ristimä paskiaiskana) maistui kypsennettynä ja revittynä jo niin hyvältä, että olisin voinut syödä lihan siltä seisomalta. Onnistuin kuitenkin hillitsemään itseni, ja kokosin kanasta mehevän tacon. 

Lisukkeena käytimme carnitas-reseptistä tuttua ananassalsaa, joka toimii hyvin jamaikalaistyylisen jerk-mausteen parina.



Jerk-kanatacot
(neljälle, tai kahdelle nälkäiselle)

noin 800g kanan koipia
2 rkl rypsiöljyä

Mausteseos
1 rkl kanelia
2 tl jauhettua maustepippuria
2 tl suolaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

Marinadi
yhden appelsiinin mehu
yhden sitruunan mehu
5 cm pala inkivääriä, ohueksi viipaloituna
3 kevätsipulia ohueksi viipaloituna
5 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl tuoreita oreganon lehtiä
1 habanero-chili, viipaloituna
0,75 dl valkoviinietikkaa
0,75 dl soijakastiketta
0,75 dl siirappia (tai melassia)
1 rkl worcestershirekastiketta
10 mustapippuria

8 kpl pieniä tortillalettuja ja ananassalsaa tarjoiluun

Yhdistä kaikki mausteseoksen ainekset keskenään pienessä kulhossa. Hiero mausteseos kanankoipiin.
Lämmitä öljyä isossa paistinpannussa kunnes pannu on oikein kuuma, ja lisää pannuun kanakoivet. Paista, kunnes ne ovat saanet väriä kauttaaltaan (noin 10 minuuttia). Siirrä tämän jälkeen kana padan pohjalle odottamaan.

Aseta kaikki marinadin ainekset isokokoiseen kulhoon, ja sekoita. Kaada marinadi padassa olevan kanan päälle niin, että kana peittyy lähes kokonaan. Laita padan kansi päälle ja kypsennä 160 asteisessa uunissa tunnin ajan. Poista tämän jälkeen kansi, ja anna kanan paistua uunissa kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut (tähän menee noin puolitoista tuntia). Käännä kanankoipia tasaisin väliajoin, jotta kana kypsyy tasaisesti. Kana on valmista, kun liha alkaa irrota luista.

Siirrä kanankoivet leikkulaudalle. Siivilöi pataan jäänyt marinadi, kaada takaisin pataan ja lämmitä (jos marinadia on tässä vaiheessa paljon jäljellä, voi sitä keihauttaa kevyesti ja haihduttaa vielä aavistuksen).

Kun kana on viilentynyt aavistuksen, revi se nyhtöpossun tapaan pieniin paloihin haarukan avulla, ja heitä kanan nahka ja luut menemään. Laita liha takaisin pataan marinadin kanssa lämpenemään, ja tarjoa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti